Norges beste på mote og skjønnhet: STYLISTA - COSTUME - STELLA

Vennelanging

Ville du følt deg ansvarlig dersom du kjøpte to flasker vin til lillesøsteren din, og hun endte opp med å bli voldtatt samme kveld?

Ville du følt deg ansvarlig hvis du kjøpte alkohol for en yngre venninne, som drakk seg så full at hun mistet all kontroll?

Ville du følt deg ansvarlig hvis du skaffet alkoholen som førte til at en mindreårig opplevde noe hun eller han ellers hadde sluppet?

Det er lett å tenke at ungdom skaffer seg alkohol uansett om de får din hjelp eller ikke, men vil du virkelig ha slike ting på samvittigheten?

Halvparten av norske ungdommer under 18 år skaffer seg alkohol gjennom eldre søsken og venner. Hvis du er med på å bidra til at mindreårige drikker, bryter du loven og risikerer straff. I tillegg kan konsekvensene være mye større enn du hadde sett for deg. Mange er av den oppfatning at "hvis jeg kjøper en vin til henne, så kommer hun ikke til å drikke mer enn det..." Feil.

Se gjerne filmen på Vennelanging.no, og tenk over at utrolig mange ulykker, vold og seksuell trakassering blant unge skjer som følge av alkoholinntak.

Personlig har jeg aldri kjøpt drikke til en mindreårig, og jeg håper dere heller ikke gjør det. Jeg hadde følt meg helt forferdelig dersom jeg stod bak alkoholen som førte til en ulykke eller annen uheldig situasjon. Det er faktisk en grunn til at aldersgrensen eksisterer.

Hva tenker dere om vennelanging, er det "ikke så farlig", eller har dere en bevisst holdning til dette?

38 Kommentarer

Relatert innhold

Kommentarer

Sara
Kunne ikke vært mer enig med deg Annette. :) Kjempe fint at du tar opp dette :)
Cupcakes og Cha...
Det er en uting absolutt. Særlig når foreldrene selv kjøper sprit osv.. til egne barn! Men det er jo veldig lett for oss som får kjøpe alt lovlig å være moraliserende ovenfor de mindreårige. Spørs om alle under 20/18 er like enige..
Ingunn
Bra skrevet, men jeg lurer på noe. Hvordan skaffet du deg drikke da du var 16-17? Eldre søsken eller venner?
Toyni (:
vettu, jeg har kjøpt alkohol til en mindreårig venninne en gang, det var fire rusbrus, og jeg var med henne hele kvelden ;) men jeg liker det ikke, og jeg hadde aldri kjøpt alkohol til noen andre, eller noen som jeg ikke var med den kvelden. jeg føler meg ansvarlig når det er jeg som står for det. de som ikke gjør det er dumme. men man burde ikke kjøpe alkohol til mindreårige !
M
Her er jeg uenig i deg. Man kan jo få dårlig samvittighet HVIS slike ulykker skjer, men personlig så er jeg uenig i dette: "“hvis jeg kjøper en vin til henne, så kommer hun ikke til å drikke mer enn det…” Feil." Jeg drikker mye mer av andre enn når jeg har skaffet meg drikke selv. For da drikker jeg bare den! Har jeg min egen, gidder jeg ikke å gå å smake fra andres, som også som oftest smaker dritt. Så det at alle tar utgangspungt i det, mener jeg er feil. Ikke for alle, men for noen. Ikke alle drikker mer enn nødvendig når de har drikke selv, og ikke alle tar/får/smaker av andre hvis de har selv.
Maria
Vanskelig for meg å si i og med at jeg faktisk er femten og kjøper drikke av min storesøster. Folk (spesielt ungdommer) gjør dumme ting i fylla uansett om de er fjorten eller tjue. Både jenter og gutter på min alder drikker, og på en måte synes jeg det er viktig å få et forhold til alkohol slik at man ikke kommer i russetida som 18-åring og aldri har hatt en dråpe innabords før. Og i mange tilfeller er det faktisk slik at man drikker den ene vinflaska man fikk av søsteren, fordi man ikke får tak, trenger eller ønsker mer. Men allikevel er det kanskje annerledes i mitt tilfelle enn andres, fordi jeg passer på hvor mye jeg drikker og greier å oppføre meg på fest uansett, noe min søster heldigvis vet om. Jeg vet allikevel om andre som ikke har eldre søsken å kjøpe av, som bruker store deler av ukelønna si på å kjøpe sprit av en de så vidt kjenner, og det er kanskje mer uheldig.. eller? Uansett så tror jeg de aller fleste under 18 får tak i alkohol på en eller annen måte, og sånn har det vært lenge og sånn kommer det mest sannsynlig til å forbli også. Jeg som femtenåring synes selvfølgelig det er bra, men jeg hadde kanskje hatt et annet syn på det hvis jeg var eldre...
Silje
Jeg har selv aldri kjøpt alkohol til mindreårige. Verken søsken, venner eller andre kjente. Jeg vet at søsteren min har fått eldre til å kjøpe alkohol til seg og ser på dette som ganske alvorlig og liker det heller ikke, det er tross alt, som du sier - straffbart. Jeg vet også at jeg hadde følt meg ansvarlig for hva som eventuelt måtte skje med den som jeg har kjøpt alkohol til, for det er tross alt JEG som har kjøpt alkoholen. Jeg tror at hvis alle hadde tatt ansvar og ikkje kjøpt alkohol til mindreårige så hadde aldersgrensen plutselig fått en betydning. Det er jo ingen som holder den, er det det? Jeg kommer aldri til å kjøpe alkohol til mindreårige uansett hvor mye jeg måtte kjenne og stole på vedkommende jeg kjøper til, for jeg vet at selv om jeg hadde kjøpt en 6pk med cider til søstra mi, så hadde hun ikke drukket "bare det".
Merete M.
Det stemmer ikke at man alltid drikker mer enn det venner/foreldre/søsken kjøper til en. 3 mnd før jeg fylte 18 år kjøpte mamma noen cider til med (ganske enkelt fordi hun stolte på meg), og jeg drakk så absolutt ikke mer enn det hun kjøpte. Kanskje drakk jeg ikke alt heller. Hvor mye man drikker, tror jeg kommer an på hvilke venner man er med, hvilket forhold man har til alkohol og hvilket forhold man har til foreldrene. Jeg må innrømme at jeg kjøpte noen øl til lillebroren min noen mnd før han fylte 18. Jeg sa derimot nei da venner av ham spurte. Dette fordi jeg broren min er en av mine beste venner, og jeg stoler fullt og helt på ham. Jeg vet hvilken familie vi har volst opp i, hvilke verdier vi har vokst opp med, og jeg vet også at han ikke vil drikke seg "dritafull". Jeg har sett ham på vors, jeg har sett ham på fest, jeg har sett ham på by'n og jeg har sett ham på vei hjem. Han klarer seg like fint som både mamma, pappa og meg - ingen av oss har noen gang gjort noe dumt/pinlig/farlig pga alkohol :)
emilie
hvem reiser du med? er det bare deg og typen?
Maja
Jeg synes dette kommer litt ann på. Er det en jeg kjenner godt og vet ikke er noe ille på alkoholinntaket og dermed klarer å kontrollere seg, da synes jeg det er greit. Men jeg hadde aldri kjøpt til hvem som helst. Jeg må kjenne dem. for de får tak i det uansett om jeg kjøper det eller ikke.
susanne
Hei! Denne kommentaren har ingenting med akkurat dette innlegget å gjøre, men ville bare si ifra om en ting. Dette skal jo være en moteblogg, men hvor er moten blitt av? Ikke misforstå meg, jeg ELSKER bloggen din og jeg leser den hver dag :-) Savner bare å lese om mote! Syns du var mye flinkere til å skrive om klær, designere og accessoirer før, så kanskje du kan begynne å skrive litt mer om det igjen? Stor klem fra Susanne :-)
Fashionbythea
TAKK Anette, for at du tar opp et så utrolig viktig tema! Jeg har kjøpt alkohol til mindreårig EN gang. Det gikk heldigvis bra den gangen, men det gjør jeg ikke igjen. Etter at jeg ble 18 selv har jeg faktisk innsett konsekvensene. Og tar et standpunkt. Selv begynte jeg å drikke som 16-åring. Syns egentlig ikke det var så ille da, og syns det hvert fall var bedre enn de jeg gikk på ungdomskole med, som begynte da de hadde fyllt 13... 13 ÅR! Man er jo bare et BARN! Om en mindreårig vil drikke, må de gjerne det. Men jeg skal IKKE kjøpe alkohol eller hjelpe dem med det. Åh, skulle ønske alle kunne se konsekvensene som faktisk kan skje. BRA du skriver om nettopp dette. Stor respekt!
Hege
Jeg har aldri gjort det, og kommer ikke til å gjøre det heller.. Er flere som har spurt meg, men jeg sier nei. Jeg vil ikke ha på meg det ansvaret for det som kunne ha skjedd.. Det er en grunn til at det er 18-års grense for alkoholkjøp.
Martine A
Hva med 20-åringer som kjøper en drink på et utested med 20-års aldersgrense til noen på 19? :)
Karoline
Hm, har igrunn aldri tenkt så veldig over dette. Men ble 18 for snart 3 mnd, så har ikke blitt spurt av veldig mange. Har kun blitt spurt av noen venninner som stod meg nær, fordi dem skulle i bursdagen min, og hun ene ble 18 år 1 uke senere, og hun andre ble det rundt 6 uker senere.
marte
Sant! Ikke bra i det hele tatt
marthe
hei :-) er helt enig i det du skriver. har selv blitt utsatt for masse stygge ting i fylla nettopp på grunn av at jeg har fått i meg for mye. synes drikkekulturen i norge har blitt litt for mye. det er på en måte blitt godtatt at unge under 18 skal/kan drikke. skulle nesten ikke tro det er ulovlig. det er også så synd at man kan få ødelagt den beste tiden sin på å risikere med å bli utnytta osv pga "feil" drikking. elsker bloggen din! :-DD
Karoline
Jeg har aldri kjøpt alkohol til mindreårige og kommer aldri å gjøre det heller. Enkelt og greit. Det er en grunn til at grensen er 18 år.
madelen
Det er bedre dersom foreldre, søsken eller venner kjøper alkohol til mindreårige, dersom de er fastbestemt på å skaffe seg det. Når du først har bestemt deg at du skal ha drikke, så er det ikke noe stress å skaffe alkohol. Mye tryggere dersom noen kjente kjøper f.eks rusbrus eller øl til deg og oppfordre deg at du skal drikke dette , enn at du skal gå og drikke sprit eller ta av andre på fest. Skjer som regel alltid at noen dukker opp uten drikke, og de ender som oftest med å drikke sprit eller hjemmebrent, for det er det eneste de får.
Mari
Synst det er veldig bra at du skriver om slike ting som dette. Har sett masse til den kampanjen på tv, og synes det revet bra tiltak . Det er jo en grunn for at vi har aldergrense... Men uansett synes du er en av Norges beste bloggere.:-) og gleder meg veldig til boka di kjeme ut:-).
rebecca
jeg tror ikke så mange som får folk til å kjøpe for seg tenker så langt. alle tenker sikkert at det går greit. men noen ganger så gjøre det faktisk ikke det. eldre veninner har kjøpr til meg før, men man skjønner faktisk ikke hvor ille det er før man hører sånne historier. tenk hvordan de hadde følt det hvis det skjedde noe med meg? utrolig bra artikkel!
Amalie Aase
leste for en tid tilbake om at du begynte å drikke i 13/14 års alderen (8kl) så hvem skaffet deg alkohol? skjønner jo at du ikke kan legge ut navn og nummer til de personene , men du kan jo skrive litt om personlige erfaringer og om det lett å få tak i alkohol i en så ung i alder :-) det hadde jeg blitt kjempe glad for!
Sara
Helt personlig sett, hadde mine foreldre kjøpt alkohol til meg da jeg var 14 år hadde jeg drukket kun det og sluppet det å være omtrentligelig alkoholgiker fra jeg var 13-16 år.. MEN veldig enig med deg for det om, VENT med å bli eldre med drikke og IKKE kjøp drikke til mindreårig!
Anita
Jeg er helt enig. Når du er 18, blir du regnet som voksen. Og voksne SKAL aldri kjøpe alkohol til barn. Det er veldig synd at folk ikke klarer å oppføre seg som voksne i en alder av 18..Når vi i tillegg klager over at vi burde få lov til å kjøre bil når vi er 16 osv.
B
Du hadde vel en ganske annen oppfatning når du var 16-17 selv og var avhengig av eldre venner for å få skaffet deg alkohol?
Lene
Jeg hadde aldri klart det. Jeg drikker ikke alkohol selv, og kunne ikke tenke meg å kjøpe det for noen andre heller, spesielt ikke når jeg vet hvor mye dumt og jævlig som kan skje. Å drikke med måte har blitt ett fjernt begrep, og uttalelser om at man ikke husker noe av det som skjedde har nærmest blitt mote. Greit nok så lenge det går bra, men dagen det ikke gjør det, vil ikke jeg være grunnen til det.
Marianne
Eg har ein del eldre som kjøper drikke til meg, heilt ærlig tykkjer eg at det er mitt eige ansvar, og ikkje deira om noko skulle gå gale :) men eg veit sjølv at eg ikkje burde dra den heilt ut visst eg ikkje er i "tryge omgivelsar" :)
Reinåmo
Jeg har aldri kjøpt alkohol til en mindreårig!
kristin
Ville ALDRI kjøpt alkohol til mindreårige. Uansett om de var søsken eller bekjente.
Signe
Jeg synes den kampanjen der er veldig fin. Jeg har aldri, og kommer heller ikke til å kjøpe alkohol til noen yngre. Men, jeg visste ikke at hvis man blir tatt i langing så får man ikke studere i USA, Australia eller i Forsvaret. Jeg synes det er tankevekkende nok i seg selv. Men for all del, jeg hadde ikke klart tanken på at det var JEG som hadde gitt h*n alkoholen som gjorde at dét skjedde. Aldersgrensen er der for en grunn.
Monica
Jeg er helt enig med deg, og har aldri/kommer aldri til å kjøpe alkohol til mindreårige! Jeg synes rett og slett ikke de har noe med å drikke alkohol, det er jo en grunn til at grensen er satt. Hadde ingen kjøpt alkohol til mindreårige, så hadde de jo knapt kunne drikke.. (Mindre fjortiser på fest, hurra!) Tror også at mange glemmer at det er streng straff for de som blir tatt i å kjøpe alkohol til mindreårige! Vil man få noe på rullebladet for noe så latterlig dumt?
Marthe
Eg er 16, og eg drikk. Eg ser problemet, men kva i all verda er det som får dykk til å tru at en 16-åring kan finne på å gjere ting som ein 18-åring aldri ville gjort? Det er rett å slett sårande og irriterande at dykk gjeng utifrå at vi ikkje er i stand til å passe på oss sjølve og får oss alle til å framstå som idiotar som drikk seg sørpa fulle kvar helg. Tru det eller ei, men det eg opplev er stikk i strid. Finn nokken andre dykk kan framstille som idiotar, for eg er lei. I nokre land, som Danmark, er det jo faktisk lov å drikke når ein er 16. Ser det ut som det skapar store problem for dei?
Fenris
Jeg synes at det er litt dumt at man drikker i det hele tatt jeg. Det er faktisk mulig å ha det gøy selv om at man ikke drikker. Og hvis man skal presse eldre til å kjøpe Peach Kanai til seg selv må burde man faktisk ta en runde med seg selv.
Stella
Jeg må poste en respons på dette til Maria: Det er fullt mulig å gå gjennom russetiden uten å drikke noe som helst alkohol og fortsatt ha det like gøy som alle andre. Nå er det snart to år siden jeg tok solokorken i lua og alle jeg møtte og ble kjent med i russetida fortalte om hvor bra det var at jeg ikke drakk alkohol, roste meg for hvor tøff jeg var og noen innrømmet faktisk at de skulle ønske at de hadde hatt viljestyrken til å gjøre det samme som meg. Jeg drikker fortsatt ikke alkohol nå, dette til tross for at jeg faktisk kan om jeg vil. Det som holder meg mest tilbake nå er ikke det at jeg ønsker å være et avholdsmenneske, men responsen jeg fikk i russetiden har vist meg at jeg med min holdning kanskje kan vise andre mennesker at det er fullt mulig å ha det gøy uten å nyte alkohol. Og til Anette: Jeg synes det er supert at du har tatt opp dette temaet på bloggen din, for selv om det er noen som sier at ting går jo fint og at de kan ta ansvar for egene handlinger så finnes det fortsatt mange ungemennesker der ute som dessverre ikke er like flinke til det.
sara
når jeg selv var mindreåring og ble alt for full og gjorde ting jeg ikke burde, så hadde jeg aldri funnet på å skylde på den som kjøpte alkoholen til meg! det er jo langt ifra demmes skyld! de tvang jo ikke alkoholen inni munnen på meg og ba meg om å svelge den! det blir jo enda verre hvis man ikke får noen til å kjøpe noe å drikke, for da blir det en snyltefest, og da blir det som regel sånn at man drikker så mye man klarer mens man kan hos andre. nå er jeg 19 år og kjøper alkohol til mine mindreårige venner/søsken om de ber meg om det, men det har bare skjedd et par ganger. jeg ser ikke på det som et problem. selvfølgelig er det ikke riktig og blablabla, men det er bedre at jeg kjøper det til dem enn at de kjøper dårlig hjemmebrent hos noen andre. er ikke anonym, har bare ikke blogg :-)
L
Hva med dere 18 åringer som er så "voksene" og drikker sprit? Vil si at det er like galt som en 17 åring som drikker øl. Er selv 25 og kjøper gjerne vin til min lillesøster som er 16. Hun er mye mer voksen i hodet enn hvem som helst 18 åring. Dette fordi jeg liker å ha kontroll over hva, hvor og når hun drikker. Det handler om å stole på den man handler til tror jeg. Jeg hadde ikke kjøpt for en random. Det skal også sies at de som er under 18 år er jo med på å støtte oppunder.
Hanne
Ser at det er et veldig gammelt innlegg, men hvis søsteren min hadde kjøpt en vinflaske for meg når jeg skulle på fest, hadde jeg drukket denne og IKKE spriten jeg kjøper. Hvis vi er innstilt på å drikke en kveld, klarer vi å skaffe drikka. Det som er er at det er MYE enklere å skaffe sprit enn øl/cider/vin hvis du ikke har noen som kan gå på polet for deg. F.eks. for meg er sprit tilgjengelig 24/7, mens det andre er jeg avhengig av en annen person og f.eks. at ølsalget er stengt. Kanskje trist, men det er sånn det er. Selvom jeg bare er 17 år, gjør jeg heller ikke noe mer dumt enn en på 18 år. Man er faktisk ikke så sykt mye mer voksen fordi man er 2 mnd eldre enn en annen.

Legg til kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
  • Blogglistenhits