Norges beste på mote og skjønnhet: STYLISTA - COSTUME - STELLA

Hvit jul

Julaften banker på døren. Hun lukker øynene, og venter nok en gang på nyttårsaften. Men det er bare hun som kan plassere tankene sine, så hun er ikke trist, men håpefull. For det er fortsatt 60 år igjen å lage jul på. For noen er det toget gått. Vonde vaner er kommet og slått røtter, røttene har vokst seg store og skarpe og er på vei å kvele alt det magiske ved høytider. Folkehelseinstituttet estimererer at rundt 90.000 barn lever til en hver tid i hjem hvor det er rusmisbruk. Alkoholproblematikken er et vanskelig tema i julen. Fordi det hører med. Fordi det er sånn et belærende tema. Et tungt tema. Det er vanskelig å skrive om for meg, jeg liker ikke ideen om å diktere rett og galt. Kanskje jeg bare vil informere? Alle mennesker har noe unikt å bidra med, og kan være en stor ressurs for samfunnet. Har vi råd til å se så mange av disse barna falle av på veien? Jeg liker konseptet med jul, en høytid å dyrke alt det fine og være med de man har kjær. Det er bare det at fallhøyden er så stor, for de som står utenfor. Kontraster. Man skulle nesten ikke tro det i et land som vårt, men det er mange unge som går på skolen hver dag og putter på seg et smil, den masken. Og ferie for de, er ikke et positivt ladet ord. Kanskje det er venninnen din for alt du vet? Det er mange barn og ungdommer som risikerer å falle utenfor, fordi de mangler trygge voksenpersoner i livet sitt. På grunn av stor ressursmangel i organet som skal ta vare på disse barna, barneværnet, er det ofte lite hjelp og få, dersom fysisk vold ikke er et problem. Å stå utenfor fellesskapet er alltid vanskelig, men enda vanskeligere for et lite barn. Mange vil mest sannsynlig vokse opp med store mindreverdighetskomplekser, som vil resultere i selvdestruktiv atferd. Hvordan kan man finne verdi i seg selv, når andre ikke gjør det?

Jeg kan med sikkerhet si at julen blir ødelagt for et barn lenge før foreldre sovner i sofaen, eller begynner gjøre dumme ting. Forelder, det er mor eller far til et barn. Mye av hovedansvaret med å være forelder er å gi barnet ditt en følelse av trygghet, og at du har kontroll. Det var det i mellom morgenstund og sovner i sofaen som var vanskelig for de. Alt hun sa. Murene som raste ned. Å sitte der som et spørsmålstegn. Hva har vi gjort galt? Hvorfor er du så sint? En venninne av meg sa at barn er smartere enn vi ofte gir de cred for. De merker de minste forandringer, ironi de ikke forstår, stemmen til de voksne, måten leppene beveger seg på, knyttnever som plutselig slår i bordet. Jeg tenker?. Å si nei til alkohol disse tre dagene kan uansett ikke være negativt, bare positivt. Sant!? Jeg skriver alt dette, fordi jeg vil unne meg selv å bruke bloggen til å ta noen standpunkt i en høytid så viktig som denne. Å få barn, det er som det er. Man må kunne ofre en del. På hvitjul.no kan du skrive under på at du lover å ikke drikke i denne høytiden. Bare positivt. Her er nordnorsk julesamle fra kronsprinsparrets julekonsert på slottet i går. Et fantastisk fond, med utrolig mange inspirerende prosjekter for barn og unge. Jeg kjente jeg ble veldig stolt av å være norsk! Jeg ser opp til Mette-Marit spesiellt, som går så godt inn i rollen som kronprinsesse, og tenker så mye lengre enn til sin egen nesetipp.?Kronprinsparets Fond tror på ungdom. Hvert enkelt unge menneske har ressurser som kan brukes i fellesskapet. Alle har noe å bidra med. Og alle har mulighet til å skape mening i eget liv – og for andre. God julefeiring videre sweethearts, håper dere har det fint! Om ting ikke ble som du trodde, there is aleways next year, and the year after that, make them all count! 

80 Kommentarer

Relatert innhold

Kommentarer

Anonymous
Jeg levde meg inn i ?fortellingen? til blogglager, og jeg kjente energien kom på slutten? ETT menneske har ihvertfalll kommet tilbake,,,
Anonymous
Helt fantastisk skrevet Ulrikke. Jeg har tenkt mye på disse barna i jula. Jeg lurer på hvordan det er for dem når alle hauser opp julen som noe så fantastisk festlig og hyggelig? Det kan søren ikke være lett, med alle disse julesangene om hvor koselig det er, eller alle reklamene og bildene om familiehygge. Jeg har hatt en veldig lite hyggelig jul jeg og, ikke pga alkoholmisbruk, men krangling og andre familieproblemer. Først var jeg trist, men nå tenker jeg at jeg kan være glad for at det har fått meg til å tenke på alle de andre barn rundt om i landet som virkelig sliter. Derfor var det så fint at du skrev dette Ulrikke, jeg håper noen av dem leser bloggen din og finner støtte og inspirasjon. Det blir bedre! God jul Ulrikke!
Anonymous
Takk Ulrikke! Kunne ikke sagt det bedre selv. Jula kan være sår uansett hvor gammel man er. Vonde minner er vanskelige å glemme.Det er så fint at du skriver om dette ha en så fin jul som mulig videre <3
Anonymous
Viktigt och bra ämne du tar upp här, på helt rätt sätt.
Anonymous
Du er utrolig inspirerende, Ulrikke. Verden trenger slike som deg Stå på! God jul<3
Anonymous
Bra skrevet, Ulrikke:-) Endelig en blogger som skriver om noe annet enn hvilken julekjole hun skal ha på, når det finnes andre ting som er mye viktigere.
Anonymous
De to siste innleggene dine har vært veldig sterke og inspirerende. for min del traff innlegget om selvtillit ekstra, men dette med hvit jul er også en veldig viktig sak som jeg føler du får satt fokus på på en god måte. Takk og god jul Ulrikke.
Anonymous
Det er så bra at du tar opp slike ting, stå på!
camilla
Jeg merker jeg ble rørt av dette innlegget. Så flott skrevet, og viktig tema som er fint blir tatt opp i og med at såpass mange leser det!
Anonymous
Jeg likte så godt den delen om at man faktisk må ofre noe når man får barn. Det er jo så sant, man må jo ta hensyn til et helt nytt ansvar som egentlig er der hele livet. Takk for at du, som en så kjent person i ungdoms liv, setter noe så viktig på dagsordenen!:) Barn fortjener så mye mer enn en jul ødelagt av alkohol, syns jeg. God jul fine Ulrikke!:-)
llj
Fantastisk! Liker at det ikke bare ?her er mitt perfekte liv?, men en ekte blogg du driver! God jul!
Anonymous
Du er fantastisk Ulrikke. Takk for at du skriver dette <3
Anonymous
God jul Ulrikke. Håper du har og får en fin høytid
merci pour le venin
det er viktig at noen skriver om dette. det er et såpass sårt tema for mange barn som tror de er de eneste, siden alle vennene deres snakker om hvor utrolig fin deres jul er. jeg er glad for at du tar opp slike ting, og skriver innlegg innimellom som handler mindre om mote, og mer om mennesker.
Anonymous
Du er den beste! Stolt av deg, som bruker bloggen din til å skrive om denne problematikken <3
Anonymous
SO TRUE!! Kjempe bra av deg å ta opp dette:)
Qtie
Klem din venn <3
ThisISmeThen
Jeg er så glad for deg, Ulrikke! For din person, og for din blogg <3 Tusen, tusen takk for dette utrolig viktige innlegget! Håper det når fram til mange, mange, mange! Har kjøpt julecden, og postet samme julesang i bloggen min faktisk Synes han synger så sårt og vakkert. Håper du hadde en fin kveld i går. Jeg merker at jeg lurer veldig på hvordan du har "feiret" denne høytiden??! *Mange klemmer*
Anonymous
Du er så fin Ulrikke, både utenpå og inni. Takk for at du vil og tør å bruke bloggen din til ting som dette også, det betyr mye for mange ? sikkert flere enn du aner. Håper du har en god jul!
Anonymous
Ulrikke, du er fantastisk! Du er til stor hjelp for mange med dine kloke ord! Jeg liker når du kommer med slike innlegg, du er kjempe flink Stå på videre!!!!:D
Monica
Jeg må bare si at jeg beundrer deg og hvordan du lever livet ditt til fulle, og følger drømmene dine hele veien. Du er utrolig sterk, og jeg beundrer pågangsmotet ditt. Håper du hadde en fin julaften og at du får en flott jul videre!
Anonymous
Ulrikke, du er så utrolig fantastisk bra!! Dette likte jeg, creds til deg! <3
Anonymous
God jul Ulrikke <3.Håper du har det bra der du er.Beste ønsker.Klem fra Cathrine
maren
Nydelig skrevet Ulrikke, du er så flink til å skrive! Synes også det er fantastisk at du tar deg tid til å skrive om slike viktige ting på julaften. Ønsker deg en hjertelig god jul!
Anonymous
Ulrikke, du er så fantastisk at det er ikke til å tro.
Anonymous
impressed. du er tøff som tar standpunkt.
Anonymous
Jeg sitter igjen med en sånn følelse av at jeg vil si så mye, men vet ikke helt hvor eller hvordan jeg skal begynne. Det er så sant, så sant det du skriver og det er så fint at du tar opp sånne vanskelige temaer, Ulrikke. Takk!
Anonymous
Utrolig bra at du tar opp slike ting i bloggen din, Ulrikke. Jeg tror mange tar det litt forgitt at de har en utorlig koselig dag med familien sin med god mat, mens andre bare gruer seg til denne tiden fordi de vet at de ikke får oppleve den samme gleden. Håper du har det fint i denne høytiden, og stå på videre med den utrolige bloggingen din! Du er en inspirasjon for mange!
Veronica
Du er virkelig spesiel Ulrikke, så stort <3 som bryr deg slik om andre mennesker:)) Flott innlegg som får en til å tenke over ting!
Anonymous
Du hadde blitt en fantastisk bra mor, det er sikkert og visst!
Ege Denne
Trygghet er viktig. Det er ikke lett å forstå hvorfor voksne gjør det de gjør, og husk, det er ikke alltid like lett å være forelder, selv om man har alle gode intensjoner??
Anonymous
det er godt at du tar opp slikt Ulrikke, det er noe vi alle burde tenke over? håper du uansett hadde en fin jul i år! Selv har jeg lært at helsen er ikke noe man skal ta for gitt.. ble dårlig av noe jeg fikk i meg kveld 23, så natten til 24 og hele 24, pendlet jeg mellom seng og toalett med oppkast? Så ble verken morgen tv, jule frokost, pinnekjøtt eller noe.. men som du sier, så er det jo julaften hvert år, så man får forhåpentligvis sjanse til å ta det igjen Familien var samlet og hadde det bra, så jeg skal ikke klage God jul Ulrikke <3
Anonymous
Setter pris på at du tar opp dette temaet. Er ikke berørt av disse problemene selv, men har stor forståelse for at dette er et problem. Formuleringen og ordleggingen din i dette innlegget var veldig bra. Ulrikke, du er fiink! God jul!
Anonymous
Pleier ikke å kommentere bloggen din Ulrikke, men nå ble jeg rørt. Veldig rørt! Dette var betydnings og meningsfyllt!
supermarie
God romjul og godt nytt år, når den tid kommer! Du er bra!
Anonymous
God jul Ulrikke. Stå på videre, du er fantastisk
Anonymous
Fantastisk skrevet. Jeg vokser selv opp i et hjem med en alkoholiker til far og en mor som ikke visste hva hun skulle gjøre. Jeg er 17, og forstår jo nå hva som foregår når pappa drikker, men selv når jeg var liten så kunne jeg merke hvor anderledes han ble, selv om jeg ikke visste hva som var årsaken. Jeg er selv blitt såpass voksen at jeg har på en måte ikke lenger er avhengi av at mamma og pappa skal føle meg trygg, jeg har på en måte utviklet meg til å bli min egen mor og far, jeg trøster meg selv, forteller meg selv at alt skal bli bra, og velger å ikke la hans uvaner ødelegge, men heller gjør det beste jeg kan for at mine småbrøde skal få en fantastisk jul. Det er selvfølgelig vondt når du har en pappa som tilbringer hele juledagen ved å sitte å drikke alene i loftstuen, som forlater bordet før vi er ferdig å spise, som ikke bryr seg om at du fikk den dokkka du alltid har ønsket deg. Men med tiden har jeg vel innsett at jeg ikke lenger kan føle noe ved det pappa har gjort, for da går jeg til grunnen. Jeg kan sitte å sammenligne barndommen min med andres, og ønske ting var anderledes, men det vil ikke endre noe. Vær din egen venn, ikke la andres problemer definere deg. Gode klemmer til alle. Alle barn fortjener å ha det bra, å være trygg å føle seg elsket. Du er flott Ulrikke, selv blandt all klær og hårsnakk, så er du så dyp og menneskelig.
Anonymous
Fint skrevet Ulrikke!! Om ikke julen går som planlagt tenker jeg også ? theres always a next year Når vi blir eldre kan vi skape den julen vil selv vil ha, det blir fint God jul!
vilde
Utrolig bra skrevet Ulrikke!
Trine
<3 Vet ikke hva mer jeg kan si. God jul, vakreste Ulrikke!
Anonymous
Hei. Det smykket ditt fra Efva Attling, er det slikt youga smykke? Breathe inn Breathe out? Merete
Bente
Selv om dette kanskje var annonse innlegg, var dette et av de klokeste innleggene eg har lest på lenge! Dette er så sant, og kan ikkje få sagt det nok hvor farlig det er med jul, barn og alkohol i samme setning!!!

Sider

Legg til kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Twitter