bytteregler julegaver
© Eirin Kristiansen

Reglene for bytting av julegaver

Fikk du noe til jul som ikke passet? Eller som du ikke likte? Her er reglene for å bytte julegaver.

25. desember 2017 av Kristine Bruerberg Karlsen

Fikk du en julegave som ikke falt helt i smak eller som ikke passet? Da kan det være fint å få byttet julegaven. Må butikken gi deg varen i en annen størrelse? Eller kan du velge en annen vare til tilsvarende pris? Kan du få en tilgodelapp, eller få igjen pengene når du bytter en julegave? Sett deg inn i hvilke rettigheter du har og reglene for bytting av julegaver i butikk og på nett. 


BYTTING AV JULEGAVER I BUTIKK

Dessverre er det ingen lovfestet bytterett. Det vil si at du ikke kan kreve å få bytte en vare uten byttelapp eller kvittering.
– Det er butikken som bestemmer betingelsene for bytting og retur av varer, sier skattejurist Ole Marius Leirvåg til Stylista.

Å få tilbake pengene, kan du heller ikke kreve.
– Dersom det ikke står på kvitteringen eller du har avtalt åpent kjøp med selger på forhånd, kan du ikke kreve pengene tilbake, med mindre det er feil eller mangler på varen. Etter forbrukerkjøpsloven, har kjøper rett til å få en ny vare, reparasjon av varen eller prisavslag, sier Leirvåg.

Men heldigvis får du bytte gaver i de fleste butikker, så lenge varen er ubrukt og ligger i original emballasje. 

 
I klesbutikker tar de sjeldent imot undertøy og andre intime varer, så det er viktig å være obs på når du både kjøper og får undertøy i gave. Det samme gjelder kosmetikk som ikke er forseglet.

Du bør være raskt ute etter jul hvis du vil bytte noe, spesielt uten kvittering eller byttelapp.

Hvis varen du har fått har kommet på salg, kan du risikere at du må bytte den i noe til en lavere pris, enn det den ble kjøpt for før jul.
– Prisnivå på en vare er ikke regulert av lov. Så du kan tape penger på at varen har kommet på salg, forklarer juristen.

Hvis du har fått gavekort til jul, må du passe på å bruke det før det går ut og sjekk om det har noen begrensninger, som at det ikke kan benyttes på salgsvarer.
– Hvis det ikke står en utløpsdato på kortet, er det gyldig i tre år. Og du kan ikke kreve å få utbetalt beløpet i kontanter. 

ANGRERETT PÅ NETT/ BYTTE JULEGAVER KJØPT PÅ NETT

Når du kjøper varer på internett, er det angreretten som gjelder. I Norge er fristen på 14 dager fra du har mottatt varen, og du kan til og med åpne emballasjen for å undersøke produktet. Ødelegger du noe, er det ikke sikkert at du får hele beløpet tilbake. Du trenger ikke oppgi grunn for å bruke angreretten, men du må opprettholde fristen.

– Vær obs på at fristen for angrerett er 14 dager fra kjøperen mottok gaven. Ikke når du fikk den til jul, sier Leirvåg.

Noen nettbutikker tilbyr utvidet angrerett eller bytterett etter jul, så sjekk det før du legger gaven nederst i en skuff. 

FØLG @STYLISTANO PÅ FACEBOOK OG INSTAGRAM!

NYHETSBREV