© Eirin Kristiansen

Slik får du jobb i motebransjen

Drømmer du om en jobb i motebransjen? Her er noen tips som kan hjelpe deg mot målet.

10. november 2017 av Stylista-teamet

En praksisplass (betalt eller ubetalt) er utrolig viktig spesielt hvis du ønsker å jobbe i motebransjen også i Norge.
En god praksisplass kan gi deg det lille ekstra for å få drømmejobben senere, eller gi deg en fot innenfor en bransje som det er vanskelig å komme inn i.

Les også: Superproduktene for tørr og sensitiv hud

Vi har samlet noen tips til hvordan du kan finne den praksisplassen som passer deg best, og som sannsynligvis kan hjelpe deg et steg nærmere din fremtidige karriere innen mote. Og forteller hvordan Stylista-jentene fikk sine jobber i motebransjen.


TIPS TIL HVORDAN DU FÅR JOBB I MOTEBRANSJEN

1. PRAKSISPLASS GJENNOM SKOLE

For deg som er student er det lettere å finne en praksisplass gjennom universitetet eller skolen. Skoler har vanligvis kontakt med forskjellige selskaper og får ofte mail med tilbud fra firmaer som vil ha praktikanter. Kontakt veilederen din eller karrieresenteret for å få mer informasjon om hva de kan tilby deg. Det er alltid lurt å være godt forberedt, så husk å ta med en kopi av både CV og søknad, pluss en portefølje hvis du har det.

Vil du bli stylist må du ha en portefølje med bilder som du har stylet, vil du jobbe med foto må du vise bilder, vil du jobbe med tekst må du ha noen arbeidsprøver og hvis du vil gjøre noe grafisk må du vise disse ferdighetene.


2. SOSIALE MEDIER

Det har blitt mer og mer populært og vanlig å finne arbeidstakere gjennom Facebook, LinkedIn og Instagram.

Har du en idé om hvor du ønsker å jobbe? Da er det smart å logge inn og følge spesifikke bedrifter og arbeidsplasser på sosiale medier. Facebook tilbyr deg varslinger slik at du får mail hver gang en side du følger har postet noe nytt. Hvis du ikke vil vente, er det smart å sjekke nettsiden deres eller ta kontakt via mail eller telefon. Vanligvis finner du kontaktinfo på nettsiden. Vær litt "på" og vis at du engasjerer deg i bedriften, brandet eller saken. Da er det større sannsynlighet for at de ansatte der legger merke til deg gjennom sine kanaler på sosiale medier.


3. NETTVERKING

Reality-stjerne og motepersonlighet Lauren Conrad anbefaler nettverking som metode, og selv har hun brukt det til å skaffe seg en praksisplass i Teen Vogue.

Nettverking er viktig i motebransjen. For å bygge deg et nettverk kan du dra på events, foredrag eller lanseringer der du vet folk fra bransjen kommer til å være. Vær sosial og blid.

Husk å ha ferdig CV og søknad som du kan sende til dem i etterkant mens de husker deg.

4. LAG EN BLOGG

Bloggen har blitt vår tids visittkort. DailyOrange.com anbefaler at dersom du jobber for å oppnå drømmen: en karriere innen motebransjen, er det bare å sette seg i gang og starte en blogg. Veldig mange arbeidsgivere bruker internett for å finne talentfulle og nye ansikter. Husk å ha en profesjonell stemme og legg til det arbeidet du synes er mest relevant.

Dette funket veldig godt for vår praktikant Ida Angvik som vi hadde kjennskap til gjennom bloggen da hennes søknad kom på mail.


SLIK FIKK STYLISTA-JENTENE JOBB I MOTEBRANSJEN


Julie Marlen Engel Jenssen Leirvåg, Innholdsansvarlig

Utdanning: Bachelor i journalistikk og visuelle medier og master i motejournalistikk fra London.


– Min første jobb i motebransjen var som assistent for Judith Watt. Den fikk jeg fordi jeg jobbet hardt og hun var læreren min. Judith lurte på om jeg ville jobbe for henne da jeg var ferdig med masteren. Judith har et enormt kontaktnett i London og fikk meg inn som intern i Vogue UK. De får inn hundrevis av søknader hver eneste dag og det er et nåløye å komme gjennom. Jobben i Stylista fikk jeg da de utlyste et vikariat. Jeg søkte, var på førstegangsintervju, andregangsintervju, løste noen oppgaver og til slutt så fikk jeg jobben. Hurra!

– Mitt beste tips til deg som vill jobbe med mote er å ta høyere utdanning. Spesialiser deg på det fagfeltet du vil jobbe med og jobb beinhardt. Vil du jobbe som journalist må du kunne jobbe digitalt og ikke bare med tekst. Før var det ikke like viktig med utdanning i bransjen, men nå er det ikke sånn. Man kan være veldig flink og heldig og klare å komme seg inn uten, men det skjer sjeldent i disse dager når så mange tar høyere utdanning.

Annette Haga, Head of Bonnier Creative Studio

Utdanning: Bachelor i medier og kommunikasjon

Annette fikk jobben som moteansvarlig i Stylista etter å ha blogget for oss i mange år, men også på grunn av hennes utdannelse og enestående kompetanse med digital formidling av mote og tekst. Nå er hun ansvarlig for kommersielt innhold på alle sidene til Bonnier Media. 

Annette ville slutte å blogge og da fikk vi muligheten til å ansette henne hos oss.
Bloggen, Instagram-kontoen hennes og Snapchat-kontoen hennes har vist at hun er flink, profesjonell, kan mote, kan style og må være verdens beste CVèr og arbeidsprøver.


Kaja Braendengen, Tidligere Influencer-ansvarlig i Bonnier Media, nå er hun Brand and Growth Manager i Swiss Clinic

Utdanning: Bachelorgrad med fag i journalistikk, mote og markedsføring.

– Min første jobb i motebransjen fikk jeg da jeg var med å starte modette.no i 2010 da bloggere ikke var så store i Norge. Jeg bodde i Stockholm og hadde jobbet mye med svenske motebloggere og så et potensiale i Norge. Å starte noe selv er litt skummelt, men jeg hadde så lyst til å jobbe med motebloggere. Jeg pitchet ideen til de som hadde svenske Modette og de ga meg en sjanse til å starte i Norge.

Jobben i Stylista fikk jeg etter at jeg fikk høre at Stylista skulle starte opp. Jeg mailet og fortalte om meg selv og at jeg var interessert i å jobbe for dem.
De skulle ansette en produktsjef og jeg fikk et møte og til slutt jobb.

– Mitt beste tips til deg som vil jobbe i bransjen er at det er viktig å ikke sitt å vente på at jobbene lyses ut. Har du lyst på jobb må du ta kontakt og være på.


Ida Ørsal Angvik, Skribent

Utdanning: Studerer Bachelor i journalistikk på Høyskolen Kristiania

Ida sendte inn en fin søknad med bilde av seg selv og oversiktlig CV. Vi visste godt hvem Ida var gjennom Årets Stylista-kåringene. Hun har aktivt hashtagget stylistano i sine bilder på Instagram, så hun var et kjent ansikt.


Vi var også kjent med bloggen hennes, som også er en flott måte å vise seg fram på.
Etter intervju og en liten oppgave, fikk Ida tilbud om internship hos oss i fjor. Nå er hun skribent hos oss deltid ved behov. 

Hun skriver fortsatt bloggen og har fått jobb som frilansjournalist for Aker Brygge.

HVA MÅ TIL FOR Å FÅ JOBB I STYLISTA?


Av og til tar vi inn praktikanter i Stylista, vi presiserer at vi ikker er på jakt etter noen akkurat nå.

Du må kunne skrive godt norsk, beherske photoshop og helst kunne ta litt bilder. Du må ha stor forståelse for digital formidling og sosiale medier.
Å kunne bruke analyseverktøy som google analytics er en fordel.
Høyere utdanning innen journalistikk, foto, markedsføring, eller grafikk er viktig.

Du må være blid, pliktoppfyllende, like mote, være oppdatert på mote, trender, blogg, kjendis og skjønnhet, være effektiv, kreativ og like å stå på.


FØLG @STYLISTANO PÅ FACEBOOK OG INSTAGRAM!

NYHETSBREV