Slik får du sommerjobb

Slik får du sommerjobb

20. april 2017 av Julie Marlen Engel Jenssen Leirvåg

Sommerferien nærmer seg med stormskritt for dere som er så heldige som fortsatt er studenter.
Man blir jammen ikke feit av lånekassen. Mange av dere er nok smarte og flinke og har en deltidsjobb, eller flere, ved siden av studiene og har mest lyst å feriere i sommer.

Nei, det er ikke lett å være student, men husk at utdanning er gratis i Norge og du får faktisk 40% av lånet omgjort til stipend hvis du består.
Studenter i Norge er svært priviligerte, men det er dyrt å bo og leve i de største byene i Norge.

Lyst på jobb i motebransjen? Slik får du internship!

Hvis du jobber store deler av sommerferien vil du ha mulighet til å spare litt penger til høstsemesteret og kanskje kunne jobbe mindre resten av året og fokusere mest på studiene.
Men det er ikke lett å få sommerjobb. Det er mange om beinet og de fleste sommerjobbene blir ikke lyst ut på sider som finn.no og nav.no, men går til noen som kjenner noen, som kjenner noen.

Å tjene egne penger føles så bra og hvis du er skikkelig flink kan du få råd til drømmeveska, en ferietur med vennegjengen, eller spise litt mer kjøttdeig og litt mindre nudler når semesteret starter til høsten.

Mote: Alt om vårens trender

SLIK FÅR DU SOMMERJOBB

Sjekk om du kjenner noen som kan hooke deg opp
Jobber foreldrene dine på steder som trenger ufaglærte sommervikarer? Eller har du en nabo, tante, eller noen du kjenner som kan hjelpe deg? De fleste får seg sommerjobb på denne måten.

Vær ute i god tid
Allerede i januar/februar begynner arbeidsplasser å tenke på sommervikarer. Men det er ikke for sent. Kast deg rundt!

Søknad og CV
Skriv en generell og kort søknad der du presenterer deg selv og skriver litt om hva du kan og kort om eventuell erfaring. CV-en skal også være kort og oversiktlig. Og det er lurt å legge ved et bilde der du selvfølgelig ser blid og hyggelig ut.

Vær proaktiv
Sjekk nettsider som nav.no, finn.no, kommunesiden der du kommer fra eller bor og send en søknad til alle sommerjobbene du kommer over. Skriv ut søknader og CV-er og ta deg en runde rundt i byen til alle steder som kan trenge sommervikarer og spør om å få snakke med daglig leder. Arbeidsgivere liker folk som tar initiativ.

RING!
Lag en liste over alle du har sendt søknad og CV til og når fristen har gått ut ringer du og hører hvor i prosessen de er. Du må vise at du er interessert.

Prøv deg i distriktene
Det er vanskeligere å få en sommerjobb i en stor by uten kontakter. Du blir fort en av hundrevis i en søknadsbunke. Hvis du kommer fra et mindre sted er det smart å prøve seg der. Hvis du er så heldig at du i tillegg kan bo hjemme hos familie kan du spare mye penger.

Ikke vær kresen
Sorry, men du kan ikke være kresen. Som sagt så er du ikke ferdig utdannet og som ung er kompetansenivået også lavt. Å jobbe på institusjon, sykehus og eldrehjem kan virke skremmende, men du kan tjene gode penger på turnusarbeid og det er faktisk en givende jobb hvor du treffer mange hyggelige mennesker.

NÅR DU HAR FÅTT TILBUD OM SOMMERJOBB

Før du takker ja til en sommerjobb er det noen punkter du bør sjekke for å være på den sikre siden.

Hvor stor er stillingsprosenten?
Å jobbe 20 prosent gir lite cash i kassen. Forhør deg om hvor mye du faktisk får jobbe.

Hvor langt er engasjementet?
Hør hvor mange uker du får jobbe. Det er lite vits å ta en jobb hvis det er i en uke. Med mindre det er det du ønsker.

Arbeidstid
Hvilke ukedager og tidspunkter skal du jobbe? Er det vanlig 7,5 timer hver dag og 37,5 timer i uken på ukedager? Eller er det turnus med helg og kveld?

Arbeidssted
Hvor ligger jobben? Kommer du deg dit i tide med buss, eller må du ha tilgang til bil? Det er viktig å vite før du sier ja.

Lønn
Får du timelønn, eller fastlønn (altså en fast sum i måneden)? Og viktigst av alt: er det pålagt overtid og i så fall betalt? Ikke la deg utnytte. Lønn må være avtalt med arbeidsgiver før du starter i jobben.

Kontrakt
Hvis du får tilbud om en sommerjobb må du være proaktiv og få kontrakten så fort som mulig. Les den nøye og spør arbeidsgiver hvis du er usikker på noe. Står det noe annet enn det dere hadde avtalt muntlig? Signer kontrakten og få arbeidsgiver også til å gjøre det. Uten kontrakt kan det godt hende at du står uten jobb når sommeren er her. Ikke alle arbeidsgivere er like seriøse.

Lykke til!

FØLG STYLISTANO PÅ FACEBOOK OG INSTAGRAM!

VI ER OGSÅ PÅ SNAPCHAT: STYLISTANO

Seneste

NYHETSBREV

Mer spennende innhold