© Annette Haga, Eirin Kristiasnen, Getty Images

Etikette og kleskoder for bryllupsgjester

Do's & Dont's - Bryllup

21. juni 2017 av Charlotte Sørvald

Skal du i bryllup i sommer? Da BØR du sjekke ut disse tipsene!

Her finner du en liten oversikt over hva du bør gjøre som gjest i et bryllup og hva du absolutt bør styre unna.  Rett og slett etikette for bryllupsgjester og en forklaring på dresskoden/kleskoden i bryllup. 

Etikette for bryllupsgjester

Please do:

RSVP

Det er veldig viktig å si i fra om du kommer eller ikke i et bryllup. Det er både høflig og nødvendig for brudeparet slik at de kan planlegge mat og bordplassering.

Kom i tide

Løper du inn i kirken når brudeparet allerede står ved alteret kan du risikere at det blir

litt lunken stemning. Hvor mange ganger har ikke dette skjedd på film?

Husk gave

Dette tenker du kanskje er en selvfølge, men det er nok lettere å glemme enn du tror. Den gode gamle "vi har bestilt en gave, men den kom ikke frem i posten" er grei å ha på lur HVIS dette skulle skje. (Tips: Hold deg til ønskelisten til  brudeparet).

Gjør spesielt dette: 

FEST og ha det gøy!

Please DON`T:

Ikke ha med ubudende gjester

Ikke ta med deg en date hvis du ikke har fått +1 på invitasjonen og heller ikke spør. Det er vanskelig nok for et brudepar å sette sammen gjestelista og få med ALLE onkler, tanter, fetter og kusiner...

Telefon!

Ikke glem å skru av lyden på telefonen. Dette er superviktig! En telefon som ringer midt i bryllupseremonien er kleint, irriterende for gjester og brudepar - rett og slett IKKE ok! Det er heller ikke ok å sitte å surfe under bryllupsmiddagen og husk at det ikke er alle brudepar som vil ha hele bryllupet sitt delt av deg i sosiale medier. 

Ikke ta deg 5 glass for mye

Det er ganske usjarmerende med alt for fulle bryllupsgjester. Det er spesielt viktig å vise hensyn hvis familiene til brudeparet er tilstede på festen. Det er heller ikke så lurt å drikke seg under bordet hvis du skal holde tale til brudeparet.

Hold talen "short and sweet"

Det er ingenting som er verre enn taler som varer og varer...og varer.  Hold en kort tale slik at gjestene ikke mister fokus og begynner å kjede seg. 

Pssst: Ikke bli altfor rørt av din egen tale... Tips: Hvis du vet at du er sentimental, hold deg til humor. 

Kleskode for bryllupsgjester

DON`T:

Hvit kjole

For all del - IKKE ha på deg hvitt i bryllup og i alle fall ikke hvite blonder!

Nye sko

Det er aldri lurt å ha på seg helt nye pumps, og spesielt ikke i bryllup (eller på 17. mai). Det kan bli mye gåing og forhåpentligvis MYE dansing, så bruk sko som du vet holder hele dagen og kvelden! Hvis du er ekstra lur så tar du med deg noen ekstra dansesko, så du kan danse hele natten lang.

Utringning og lårkort

Ikke ta på deg Las Vegas-antrekket til denne anledningen. I et bryllup skal det gjerne være litt classy, så styr unna de mest utfordrende antrekkene.
Ps: Hvis du ser deg selv i speilet og er usikker på om det er innafor, så er svaret: NEI.


Blomsterkrans

Hvis du absolutt må ha dette i bryllup, så er det lurt å sjekke med bruden først. Litt dumt om noen tar feil av deg og hovedpersonen.


Denim

Dette er fy-fy! Så lenge du ikke skal på "Ranch"-bryllup, så for all del ikke ha på deg NOE denim.

DO`S:

DRESSKODE/KLESKODE I BRYLLUP

Studér invitasjonen nøye! Det er viktig å vite hva de forskjellige kleskodene betyr. Hva er koden når det står "formelt" for eksempel? Dette er det viktig at du vet før du bestemmer antrekk!

Her er en oversikt over de forskjellige dresskodene/kleskodene i bryllup:

Galla
Hvis det står "galla" i invitasjonen skal herrene ha på seg kjole og hvitt, mens kvinnene skal ha lang aftenkjole. Lange hansker kan brukes, men ikke til bords. Bunad kan også brukes, og militært personell kan bære selskapsuniform.


Smoking/Black Tie
Her skal herrene ha sort eller mørk blå smoking med sorte eller hvite bukseseler, og lakksko, mens kvinnene har valget mellom både lang og kort aftenkjole. Selskapsuniform for de militære kan også brukes her. Hansker skal ikke brukes.


Mørk Dress
Dette åpner for mindre formelle klær, mørk blå, mørk grå eller sort dress. Her kan kvinnen velge mellom både lang og kort aftenkjole, men også pene lange bukser, eller buksedress og bluser.


”Festtøy” eller ”Pent antrekk”
Dette betyr ikke at du skal kle deg i hverdagstøy – snarere at stemningen på festen vil være mindre høytidelig. Du bør likevel holde en viss stil og klasse gjennom dressjakke, farger som passer til årstiden, pensko og slips. Hel dress til herrene (ikke korte bukser), som gjerne kan være litt lysere. Hvit skjorte gjør det mer festfint. Kjole, skjørt eller buksedress til damene. Ikke gulvlange 


Pasteller

Gå for lyse toner eller gjerne print med mønster i bryllup. Her finner du en stor maxikjole-guide til sommerbryllupet.

Ton det ned

Det er ikke denne dagen du skal være dronningen og overgå bruden. Du skal selvfølgelig pynte deg, men la ballkjolen henge i skapet denne dagen (så lenge du ikke er invitert i kongelig bryllup såklart) eller det står galla på invitasjonen.


OBS! Ikke gjør som disse guttene - dra kún i bryllup som du er invitert til:Følg @Stylistano på FACEBOOK og INSTAGRAM
Vi er også på snapchat; stylistano


 

Seneste

NYHETSBREV

Mer spennende innhold