© Getty Images, Eirin Kristiansen

Dette må du vite før du går til frisøren

Frisørtime: Slik forbereder du deg

21. februar 2017 av Julie Marlen Engel Jenssen Leirvåg

Vi skrur tiden tilbake til 2007. Jeg sitter i frisørstolen og skal stusse mine superlange lokker og legge en knæsj rød farge under den skeivklipte luggen. Jeg har spart lenge til denne luksusen. Det er første gang jeg er hos denne frisøren og hun spør meg om hva hun skal gjøre. "Jeg vil stusse lengdene pittelitt og tynne ut håret litt siden det er så tykt og tungt nå. Og farge håret under luggen knallrødt", svarer jeg og gleder meg allerede til følelsen av nyfrisert hår, som man bare får hos frisøren. 

Etter flere timer har hun klippet av meg nesten alt håret og jeg sitter igjen med en merkelig form for svært uønsket bob. Spesialfargen, som både bleker og farger håret i samme prosess, som hun sølte godt nedover panna mi, folien og varmen hun satte meg under har brent huden min skikkelig og det er ikke rødt, men en slags ubeskrivelig nyanse av gulrot.

Og nå har jeg fått nok. Jeg kjemper for å holde tårene tilbake og sier at nå er jeg ferdig her og at jeg ikke kommer til å betale for den forferdelige jobben. Hun beklager og sier at hun kan farge over gulrotfargen. Jeg går. Med vått hår under lua jeg kom med. Jeg hylgråter hele veien hjem og føler meg skikkelig lurt og misforstått. 

Etter en søvnløs natt ringer jeg rundt til alle salongene i byen og finner til slutt en som har extensions liggende og kan sette de på. 

Men de må farges i riktig farge, som koster ekstra og prislappen blir på den nette sum av 8.000 kroner. Med andre ord: total konkurs for en student. 

Hvorfor endte jeg opp skamklipt og forbrent? Jeg hadde hatt langt hår i 6 år og stusset og tynnet det jevnlig hos frisør. Og alltid sagt nettopp det: stuss det litt og tynn det litt ut. Men vi misforsto nok hverandre. Kanskje hun trodde at å tynne det ut betydde å klippe det kortere. Jeg vet ikke. Uansett så gikk det helt skeis og jeg lider enda av et snev av frisørangst. 

Og jeg er ikke den eneste som har gått misfornøyd, lei meg og mye fattigere ut av en frisørsalong. 

Derfor bør man ta noen forhåndsregler før man går til frisøren. 


TIPS TIL ET VELLYKKET FRISØRBESØK 

 

1. Velg riktig frisør

Ikke gå til den første, beste og billigste du kommer over. Gjør research. Men det er ikke alltid sånn at den dyreste og mest fancy salongen har de beste frisørene og omvendt. Gjerne forhør deg med folk du kjenner om de vet om noen flinke og hyggelige. Noen som er superflinke på klipp, trenger ikke å være like god på kreativ farge etc. 

Og hvis du gjentatte ganger ikke er fornøyd etter frisørbesøket, så trenger du ikke å dra tilbake. Finn en ny frisør som gjør deg fornøyd. 

2. Førsteinntrykk

Det er ikke bare frisøren som må gjøre et godt inntrykk. Det må du også. Gi et riktig inntrykk av hvem du er som person og hvilken stil du har. Er du en rocka person som sjeldent går i rosa blonder, bør du ikke velge blondetoppen akkurat den dagen du skal til frisøren. Førsteinntrykket sier mye om en person og gir frisøren en indikasjon på hvem du er. Husk at frisøren faktisk ikke kjenner deg, og har sikkert ikke stalket deg på Instagram, selv om du har stalket frisøren. Vis tydelig hvem du er og hvilken stil du har. 

3. Forbered deg godt

Finn ut hva du vil at frisøren skal gjøre. Selvfølgelig skal frisøren kunne være med på å veilede deg, men ikke klipp deg kort, eller klipp lugg eller forandre fargen drastisk på impuls. 

4. Ta med bilder

Det er lettere for en frisør å forstå hva du ønsker å oppnå hvis du har med noen bilder. 

5. Lytt til frisørens råd

En frisør en en fagperson som skal kunne det de driver med. Hvis du kommer med et bilde av en platinablond Taylor Swift, men har selv kullsort hår vil ikke frisøren få til den fargen i en prosess uansett hvor mye du ønsker det. Hårfarge er kjemi og alt går ikke an. Lytt godt til hva frisøren foreslår, be de vise deg på et fargekart og kanskje de kan vise deg noen bilder av hvordan resulatet blir. 

6. Ikke være redd for å spørre

Vær sikker på at dere forstår hverandre før frisøren starter og det er ikke flaut å spørre to ganger eller gjenta seg selv et par ganger ekstra. 

7. Vær spesifikk og klar på dine ønsker

Be frisøren vise deg hvor mye han eller hun skal klippe før de gjør det og vis med hendene dine hvilken lengde du ønsker, ikke bare si det. Da blir det lettere å unngå misforståelser. 

8. Vær realistisk

Hvis du ikke orker å rette ut håret, krølle, føne, eller style det mye hver dag, bør du gå for en frisyre som ikke krever det. Husk at modellene og stjernene har egne stylister som sikkert har stylet dem på de bildene du synes er finest. Og husk nummer 5: lytt til frisørens råd. Hvis frisøren sier at helbleking er en dårlig ide eller at den luggen ikke vil ligge sånn så hør på det. 

9. Vær ærlig

Si ifra, på en fin måte, hvis du ser at frisøren har lagt skillet litt feil, eller ikke føner det slik som du liker det. De blir som regel glade for at du sier ifra. Og det er bedre å si ifra før det er for sent... Og hvis du ikke er fornøyd med sluttresultatet: si ifra. Så kanskje frisøren kan gjøre noe med det slik at du faktisk blir fornøyd. Det finnes ikke noe verre enn å gå misfornøyd ut av en frisørsalong, eller noe bedre enn å gå ut fra en time og føle seg som en Hollywood-stjerne! 

 


 

Følg @Stylistano på FACEBOOK og INSTAGRAM 
Vi er også på Snapchat - stylistano

 

NYHETSBREV