Solkremguide
© Eirín Kristiansen

Stor solkremguide: Slik smører du deg med solkrem

Dette er superviktig å huske på når det gjelder soling og solkrem.

20. juni 2018 av Julie Marlen Engel Jenssen Leirvåg, Charlotte Sørvald

Nå som varmen har inntatt Norge, og mange skal på sommerferie, er det på høy tid med en solkremguide. Hvis du klarer å huske på disse enkle reglene, så kan du trygt kose deg i solen gjennom hele sommeren. 

Vi har snakket med fagsjef Ingrid Fallet i Aco Hud Norge og fått noen gode råd til soling og hvordan du skal bruke solkrem. 

Les også: Denne solkremen kan du ha over sminken. 

Slik smører du deg med solkrem:

1. Smør deg i god tid 

Ikke vent til du er på stranden med å smøre deg inn. Det er lurt å smøre seg inn med solkrem på hele kroppen ca 30 minutter før du går ut i solen. Dette er for at solkremen skal få trekke godt inn i huden før du utsetter huden for sol.

– Hvis du har vært lite eksponert for sol bør du gradvis venne kroppen til solen. Ikke vær i solen for lenge, sier Fallet. 

© Cornelia Grimsmo

2. Ikke vær gnien

Smør på RIKELIG med solkrem, slik at du får en tilstrekkelig beskyttelse. Hvis du smører på for lite, kan effekten fort bli lavere enn hva faktoren tilsier.

– Til hele kroppen skal du bruke en håndfull solkrem og cirka en teskje til ansiktet. Så bruk mer enn du tror du trenger. Og husk at solspray også må smøres utover. Ikke bare spray og tro at du er beskyttet.

3. Smøre, smøre, smøre

Husk at solkremen vil forsvinne gradvis, om ikke helt etter en stund. Etter at du har badet er det spesielt viktig at du smører på et nytt lag med solkrem på HELE kroppen. Husk at du også svetter mer når det er varmt, så solkremen vil fort bli borte på varme sommerdager!


4. Ikke glem noen kroppsdeler

Det er ikke alltid så lett å komme til i alle "kriker og kroker" på kroppen, men da er det viktig at du spør om hjelp. Få for eksempel en venninne til å smøre deg på ryggen. Steder som vi ofte glemmer er også ørene, leppene, hendene, føttene og halsen. 

– Og ikke glem nesen. Nesen får 3 ganger mer sol på seg enn resten av ansiktet, advarer Fallet. 

5. Riktig solkrem for deg

Det er viktig at du finner en solkrem som passer din hud. Hvis venninnen din bruker en lav faktor, kan det hende at dette ikke er tilstrekkelig for din hudtone. Spør på Apoteket om råd for å finne den perfekte faktoren for deg. Husk: Bruk så høy faktor som mulig! Slapp av - du blir brun, det tar kanskje bare litt lengre tid. Her finner du en guide til hvordan du finner riktig solkrem til din hud.

6. Husk! Ny solkrem hvert år

Det er lurt å kjøpe en ny solkrem hvert år på grunn av utløpsdatoen. Gamle solkremer har en mindre effekt, og du kan fort bli lurt av solfaktoren. (PS: Det skal helst ikke være noe solkrem igjen på slutten av sommeren, fordi du skal være flink til å smøre deg HEEELE tiden)

© Eirín Kristiansen

7. Bruk hatt! 

Det er ikke bare kroppen som trenger beskyttelse fra solen. Hodebunnen er nesten like utsatt for solbrenthet som resten av kroppen, så pass på!

8. PAUSER

Det er superviktig at du tar noen pauser fra solen. Selv om du kanskje ikke føler deg varm, så er det viktig at kroppen får litt hvile, slik at du ikke får heteslag. Hopp gjerne et par ganger i vannet hvis du har muligheten til det.

HUSK: Det er også ekstremt viktig at du får i deg nok væske i løpet av en varm sommerdag.  

© Annette Haga

9. Solarium er "fy-fy"

Hold deg til den naturlige solen. Invester heller i selvbruning enn solarium, da dette kan gi økt risiko for hudkreft.

10. Tenk på huden din

Det er veldig fristende å sole seg MASSE når det først er sol og varmt i Norge (eller i utlandet hvis du skal på ferie). Det er allikevel veldig viktig å huske på at vi får bare tildelt én hud, og den skal gjerne holde livet ut.

KOS deg masse i solen i sommer, men sol deg med måte! 

Følg @Stylistano på FACEBOOK og INSTAGRAM

NYHETSBREV