kvinne spise sjokolade
© Getty Images

15 ting, som vitenskapelig bevist gjør deg lykkeligere

Jepp - det er en snarvei til lykke!

31. januar 2019 av Karina Kold & Freyja S. Anderberg

15 snarveier til et lykkeligere liv

Forskning viser at 50 prosent av vår lykke er genetisk bestemt, 10 prosent bygger på tilfeldigheter og 40 prosent er avhengig av den måten du lever ditt liv på - så her kan du selv ha innflytelse på din lykke.

Psykologer har forsket på hvordan du selv kan være med på å påvirke ditt liv i en lykkelig retning, og vi har laget en liste, som samler noen av de tingene du selv kan gjøre.

Les her hvilke 15 ting du selv kan gjøre for å bli et lykkeligere menneske: 

kvinne mediterer
© Getty Images

1. Meditér

Meditasjon får ditt stress-nivå til å falle, øker din selvtillit og gjør deg fokusert, rolig og positiv. På sikt lærer meditasjon deg å observere tankene dine, i stedet for å bli revet med og la deg påvirke (negativt) av de. Meditasjon er også noe du kan gjøre både med andre og på egen hånd.  Er du i tvil om hvordan? Les denne meditasjons guiden. 

Sigarett brukket i to
© Getty Images

2. Forsøk å bli kvitt en dårlig vane

Du føler deg sterk og tøff dersom du når et mål, spesielt et du har satt for deg selv. Man gjennomfører på en måte en utfordring - som for eksempel en dårlig vane - og det støtter flere undersøkelser opp om. Hvis du har stoppet med å bite negler, kvittet deg med røyken eller kuttet ned på usunne snacks vil du kunne merke en seiersfølelse. Denne gleden vil påvirke ditt humør. Selv om suksessen kanskje ikke holder evig, vil det gjøre deg lykkeligere å ha forsøk å bli kvitt uvanen. Så finn en av dine dårlige vaner - spark den ut døren - og få en god dose lykke endorfiner. 

venninner klemmer
© Getty Images

3. Si TAKK

Fire bokstaver - hvor enkelt kan det være? For noen mennesker kan det være litt vanskelig å si, og andre tenker kanskje ikke så mye over den store betydningen det lille ordet har.

Mennesker som sier “Takk!” er generelt lykkeligere, enn folk som ikke gjør det. Snakk og skriv om hva som gjør deg takknemlig. Å tilgi og gi slipp på nag gjør deg også til et lykkeligere menneske. 

Si det høyt når du tenker noe positivt. Og fortell din venninne når hun gjør deg glad. Det vil ikke kun gjøre deg lykkeligere, for hun vil helt sikkert også bli påvirket i en lykkeligere retning. 

kjærestepar på sofaen
© Getty Images

4. Ha go`morgen sex

Et sunt sexliv gjør deg lykkeligere. Det kan de fleste nok nikke gjenkjennende til. Men viste du at spesielt morgensex gir deg en ekstra sterk lykke-boost?
Kjærestepar som begynner dagen med sex får utløst feel-good oxytocin i kroppen. Dette får dem til å føle seg kjærlige og sammenflettet hele dagen.
Så det er bare til å komme i gang med morgen-laken-gymnastikken...

frukt og frønnsaker
© Getty Images

5. Spis mer frukt og grønnsaker hver dag

Sunn kost gjør deg frisk, sunn og glad - det er vitenskapelig bevist. Så øv deg i å lengte etter en gullerot frem for en marsbar og prøv eventuelt å flette litt frukter inn i din kost her og der. For forskning viser: jo mer frukt og grønt du spiser, jo mer øker du ditt følelsesmessige og mentale velbehag. Tips til noen gode matvarer finner du her. 

kvinne på toget
© Getty Images

6. Pendle i kun 20 minutter

Folk er som regel veldig sure i offentlig transport - hvertfall i rush tiden, når folk er stresset.

Så du skal forsøke å bruke kun 20 minutter i transporttid til og fra arbeid. For en lengre tur i offentlig transport kan, i følge undersøkelser, medføre mental utmattelse, stress og pessimisme - som alt sammen er med til å senke din livskvalitet og til slutt din lykke. Det er kanskje ikke alle som har mulighet for å kutte ned på transporttiden. Er du en av dem kan du forsøke å lytte til noe behagelig musikk, se en serie eller lignende for å få ro i sinnet. Her er tips til serier vi aldri blir lei av. 

© Getty Images

7. Bruk pengene dine på opplevelser

Opplevelser gjør deg lykkeligere enn gadgets - det viser flere undersøkelser. Så bruk pengene dine på flybilletter i stedet for en iPad. Eller på en konsertbillett i stedet for en hårføner.

En professor ved Cornell University i USA mener at lykken ved materielle gode avtar mens gleden ved opplevelser blir en del av vår identitet - og derfor varer lykken av opplevelser i mye lengre tid. De materielle tingene er enklere å sammenligne. Dersom din venninne har kjøpt den samme kjolen som deg på 50 prosent salg, vil du gjerne bli litt irritert. Opplevelser derimot kan knytte dere tettere sammen.  

© Getty Images

8. Kom i kontakt med ditt indre hundyr

Menn og kvinner tenner ikke alltid seksuelt på de samme tingene - det samme gjelder om hva som gjør oss lykkelige. Undersøkelser viser, at kvinner får lykkefølelse av vennskap, forhold til familie og kollegaer. Mens menn faktisk blir lykkelig i en viss grad av penger. Det viser The Nielsen Happiness Study, en undersøkelse bland 28.153 personer i 51 land. 

© Getty Images

9. Sov 7 timer og 6 minutter

Skjønnhetssøvn skal til - og lykkesøvn!

Du har nok merket på egen kropp hvordan det føles når du er i søvnunderskudd. Kanskje du også føler deg trøtt etter en natt hvor du har sovet (for) mange timer…? Men hvordan får du denne gode skjønnhetssøvnen? 

I en livsstils undersøkelse ble 2.000 testpersoner bedt om å vurdere deres lykke på en skala med ulike grader av lykkefølelse. De som hadde sovet 7 timer og 6 minutter, scoret høyest på lykke-barometeret. Kanskje du skal teste det ut? 

© Getty Images

10. Drikk fire enheter om uken

Ikke for mye og ikke for lite - nei, akkurat passe …En undersøkelse blandt 4.000 testpersoner viste, at kvinner og menn som drakk fire enheter om uken var lykkeligst. Så sipp til et glass rødvin til kvelds kosen. Eller en øl på kafè med venninnen - kanskje hun også blir lykkeligere?

© Getty Images

11. Bli voksen

Å bli eldre er ikke alltid gøy, men faktisk er det flere gode aspekter ved å få flere år på baken.
Når du blir eldre lærer du å akseptere deg selv som du er. Som regel er eldre mennesker lykkeligere enn de unge.

Forskere mener, at det enten skylles en reaksjon i hjernen eller fordi du med alderen blir bedre til å styre dine følelser.

© Getty Images

12. Tenk fortere!

Du blir følelsesmessig oppstemt når du tenker fort, viser en undersøkelse fra Harvard og Princeton University.

Testpersonene så tv i høy hastighet og skulle finne lynraske løsninger til et problem. Det viste seg at deltagerene følte seg kreativ, sterk, energisk og i godt humør når de skulle tenke fort - alle følelsene er med på å gjøre oss lykkeligere.

© Getty Images

13. Tjen penger slik at du kan leve trygt

Penger alene gjør deg ikke lykkelig - det har utallige undersøkelser bevist.

Rike mennesker tjener ofte mange penger gjennom et stressende arbeid, og de bruker ikke tid på å slappe av og nyte livet. Men undersøkelser viser, at en viss sum penger kan gjøre deg lykkelig - denne summen gjør det mulig for deg å leve trygt uten å mangle noe viktig. Forskerene bak undersøkelsen har forsøkt å sette et tall på denne summen. Det viser seg at dersom din lønn nærmer seg 500.000 kroner i året vil de fleste føle seg trygg og lykkelig - akkurat der (og ikke en krone mer) vil ditt følelsesmessige ve og vel befinne seg på en god plass. 

kjærestepar ler
© Getty Images

14. Finn en kjæreste (en glad en!)

Hvis du har en glad kjæreste er det også større sannsynlighet for, at du selv er en lykkejeger.

Du kjenner sikkert følelsen av at du blir påvirket av andres humør. Dersom en venninne eller kjæreste er bitter og surmuler, går det ikke lenge før ditt humør er på vei nedover - og begeistring smitter på samme måte. Så dra hjem med et stort smil - gi kjæresten (eller ditt speilbilde) et kyss, klapp og ditt beste tannpasta smil. 

kvinne som løper
© Getty Images

15. Tren

Mosjon setter i gang to primære lykke-kjemikaler, endrofiner og kortisol.

Kortisol er et hormon som kroppen produserer når du er stresset. Når man trener blir det forbrent, og samtidig produserer kroppen de elleville endrofinene - et hormon, som gjør deg glad. Så du har god grunn til å hoppe i treningstøyet, snøre løpeskoene til en løpe eller gåtur eller dra til svømmehallen. Go` tur!

NYHETSBREV