En kvinne har vondt i hodet fordi hun har dotter i ørene
Det er få ting som er så irriterende som dotter i ørene © Getty Images

Dotter i ørene? Slik får du dem bort

Du må IKKE bruke Q-tips!

14. januar 2020 av Freyja S. Andeberg

Vi kjenner til det alle sammen... dotter i ørerne. Noen mennesker får det hyppigere enn andre, men ofte eller ei, dotter i ørene er bare helt vanvittig irriterende - og akkurat som med hikke glemmer vi helt av å verdsette fraværet av dem. Men, når dotten først kommer, kanskje kan et av disse tipsene hindre deg fra å bli fullstendig gal. 

Hvorfor får jeg dotter i ørene?

Du kan få to forskjellige typer dotter i ørene - de du får på grunn av ørevoks, og de som kommer når du er ute og flyr. 

Det er også noen som får dotter - eller trykk i ørene, når de er forkjølet, og andre opplever gjerne svimmelhet eller stress i forbindelse med dottene. Er du en av dem bør du oppsøke lege, men stort sett er det helt ufarlig og du kan fint prøve å fjerne dottene selv. 

En kvinne med dotter i ørene ved forkjølelse
Også dotter i ørene ved forkjølelse er ufarlig © Getty Images

1. Ørevoks som årsak til dotter i ørene

I øregangen sitter det små hår og kjertler som danner ørevoks. I utgangspunktet renser ørekanalene dine seg naturlig, men det kan hope seg opp små klumper med ørevoks, noe som kan bli til en dott i øret. Ørevoks er derfor en naturlig ting, men dottene kan oppleves som både irriterende og belastende.

Hvis du ofte bruker ørepropper eller hodetelefoner (særlig de som sitter inne i øret; de som kalles “in ears”), øker muligheten for at ørevoksen klumper seg og blir til dotter - fordi ørevoksen blir presset lenger inn i øret (hvor øregangen er smalere).

Dettte må du ikke gjøre mot dotten i øret

Du må ikke bruke en Q-tips for å fjerne ørevoks-dotten i øret - og det er veldig viktig at du ikke prøver å stikke bomullspinnen inn i øret. Dette er dog løsningen de fleste tyr til, men i virkeligheten dytter du bare ørevoksen enda lenger inn i øret (dit øregangen er smalest) slik at dotten for alvor blir sittende fast. 

Du må heller ikke bruke en hårnål eller en annen tynn og skarp gjenstand for å få ut dotten, for det kan gjøre skade på den tynne huden i øregangen - noe som kan ende med øregangsbetennelse. Da ville du nok heller foretrukket dotten i øret... 

En kvinne renser ørene for dotter med bomullspinne
En Q-tips dytter bare dotten enda lengre inn i øret © Getty Images

Hvordan får jeg bort ørevoks-dotten i øret?

Det er flere metoder du kan prøve deg på når du vil få ut dottene i ørene.

1. Skyll med saltvannsoppløsning

Du kan prøve å skylle dotten ut – det ville legen også gjort hvis du oppsøkte han eller henne. Forsøk med vanlig vann fra springen eller en saltvannsoppløsning (med en teskje salt til en desiliter vann). Vannet skal helst være 37 grader - akkurat som kroppstemperaturen din.

Du kan få en øre-skyller på apoteket, som du kan skylle ørene med for å få løst opp dotten. Vipp ganske enkelt hodet på skrå mens du heller vann ned i øret hvor dotten sitter. La det virke et minutt eller to, og vri deretter øret den andre veien slik at vannet kommer ut av øret - og forhåpentligvis tar den oppløste dotten med seg.

2. Matolje i øret over natten

Dersom øret ditt ikke får bukt med dotten naturlig kan du prøve å ha matolje, glycerin eller et voksoppløsende middel (fås også på apoteket) i øret før sengetid og la det virke over natten.

Oljen vil gå inn og løse opp dotten i øret, men hvis den er veldig stor kan det være du må gjenta prosessen et par netter før den bli helt oppløst. 

Hvis du ikke får ut dotten selv bør du oppsøke en øre-, nese-, halsspesialist hvor du ikke behøver henvisning fra fastlegen.

En kvinne sitter i et fly
Det er helt vanlig å få propper i ørene når du er ute og flyr © Getty Images

2. Dotter i ørene fra lufttrykk

Det er også helt vanlig at du får dotter i ørene når du er ute og flyr. Det er særlig når flyet letter og lander at dottene oppstår - fordi lufttrykket da endrer seg så hurtig ørene ikke klarer å "følge med".

De aller fleste kan selv, helt naturlig, utligne trykket i ørene, men det finnes også de som strever med det - og det kan skape problemer. Hvis lufttrykket ikke blir utlignet når flyet nærmer seg bakken, så vil mellomøret bli påført et trykk utenfra, noe som kan gjøre vondt. 

Det kan i verste fall medføre at det dannes væske, og senere betennelse, i mellomøret.

Hvordan får jeg bort dotten i øret på flyturen?

For å fjerne dottene i ørene underveis på flyturen kan du prøve å tygge tyggegummi, svelge med munnen lukket eller gape mens flyet letter og lander – det kan hjelpe deg å utjevne trykket i ørene slik at du blir kvitt de irriterende "luftproppene".

Du kan også prøve å lukke munnen, holde deg for nesen og “presse” luft ut av ørene – da bør du kunne merke et "plop" i ørene når trykket utlignes og dotten i øret forsvinner.  

Kilder: Lægerne-lærkevej, Bedrelivsstil, Netdoktor


Seneste

NYHETSBREV

Mer spennende innhold