P-piller som prevensjon
© Getty Images

Kan du spise p-piller uten å ta pause? Her er sannheten

Hva skjer om du tar p-piller uten pause? Det har vi spurt en ekspert om. Les om du kan spise p-piller uten pause

8. juli 2019 av Maria Denise Christoffersen

Selv om bruksanvisningen sier at du skal ta en uke pause etter at du har knasket i deg de 21 p-pillene er det mange kvinner som dropper pausen. På den måten kan man unngå å ha menstruasjon på for eksempel sydenferien. 

Betyr det noe om man blør, hvis menstruasjonen likevel ikke følger kroppens naturlige syklus? Det har vi spurt en ekspert om. 

Ufarlig – for noen

Bjarne Stigsby er gynekolog og forfatter av den danske boken Spis dig gravid. Han forteller at det vil være problemfritt for noen kvinner å fortsette med p-pillene uten å holde en ukes pause. 

"Å hoppe over en ubeleilig menstruasjon i forbindelse med ferie eller lignende er helt problemfritt. Mange kan også ta 3 plater p-piller i trekk uten problemer, men å ta p-piller i mer enn 3 måneder uten pause kan ikke anbefales.

P-piller undertrykker eggstokkene, slik at de ikke danner naturlig østrogen, gestagen og egg. P-piller inneholder kunstig østrogen og gestagen, som påvirker slimhinnen inne i livmorhalsen. Det er her det befruktede egget setter seg fast ved en graviditet," forklarer han. 

"Østrogenet i p-pillene får slimhinnen til å vokse ved hjelp av celledelinger - med gestagen er det omvendt ved at det hemmer veksten. Generelt er det overskudd av østrogenvirkningen, slik at slimhinnen vokser og at det er noe å blø av når man holder pillepause. Men hver gang celler deler seg er det en liten risiko for at noe kan gå galt - kort sagt kan det oppstå forandring i celler og livmorhalskreft."

Les mer: Dette er den sikreste prevensjonen 

Slimhinnen utstøtes

“Det skal også sies at normal bruk av p-piller (med pauser) forebygger risikoen for livmorhalskreft betydelig i forhold til å ikke bruke p-piller. For når du holder pause mellom p-pillene sørger menstruasjonsblødningen for å utstøte slimhinnen sammen med eventuelt forandrede celler," sier Bjarne Stigsby. 

"Men dersom slimhinnen holder aktiv i årevis, fordi man spiser p-piller uten pause, er det en liten risiko for at det kan oppstå forandring i celler og eventuelt livmorhalskreft. For noen kvinner kan gestagenet i p-pillene ved langtidsbehandling uten pause holde aktiviteten i slimhinnen nede, slik at den forblir tynn og passiv. I det tilfellet er det ikke noen problemer med å fortsette uten pauser." 

Snakk med legen

Bjarne Stigsby anbefaler derfor, at du snakker med legen din, dersom du av ulike årsaker ønsker å unngå menstruasjon. Eventuelt kan en gynekolog undersøke med ultralyd om slimhinnen i livmoren din egner seg til å spise p-piller uten pause. 

Du kan også vurdere å få en hormonspiral. For mange forsvinner menstruasjonen med hormonspiral. 

Psst.. Disse fire tingene avgjør om du føler deg tiltrukket av ham

NYHETSBREV