© Getty, produsentene

Lindas skjønnhetsspalte: Smokey Eyes

Hvordan legge smokey eyes?

2. oktober 2014 av Linda Wickmann

Jeg elsker starten på en ny sesong, og blir aldri lei av å se trender ta form på catwalken. Som makeupartist er jeg så heldig å få ta del i alt som skjer backstage også; modeller som blir sminket, klær som skal prøves, hår som blir stylet – det er alltid mye å ordne i siste liten – men jeg elsker det! Før en visning designer jeg makeuplooken og bestemmer meg alltid for hvilke produkter som skal brukes.

En viktig del av jobben som makeupartist, er å kunne tilpasse denne looken til hver enkelt modell. Ingen mennesker er like, og kler derfor heller ikke det samme. Det er med makeup som med klær; «one size doesn’t fit all».

Her legger jeg smokey eyes backstage på Moods of Norway AW14.

Backstage på Moods of Norway AW14.

En ny sesong betyr nye kolleksjoner og inspirasjon på klesfronten, men ikke glem at det skjer minst like mye på makeupfronten! Denne sesongen la jeg spesielt merke til tykke bryn, glødende hud, metalliske øyeskygger, masse mascara og fargede lepper på catwalken. Hånd i hånd med rocka, svart skinn, grov, mønstret strikk og fargesterke print, var de tidløse, sotede øynene tydelig representert.

Med høsten følger også en mørkere fargepalett på makeupfronten. Om det er fargede lepper, knæsje negler eller intense, sotede øyne du går for denne høsten, spiller ingen rolle – bare du leker deg med ulike fargekombinasjoner og har det gøy med makeup!

Smokey eyes ble vist på catwalken som en av de hotteste sminketrendene denne høsten. Her fra henholdsvis Moods of Norway, Gucci, Tom Ford og Hakan Akkaya.

Lær å legge høstens hotteste smokey eyes

Jeg får ofte spørsmål om hvordan man legger sotede øyne. Mange synes det er skummelt å gå i gang med sterke farger, og andre vet ikke om dette er en look som kler dem. Er du usikker, prøv deg frem i ro og fred hjemme, og ikke 10 minutter før du skal være på høstens store fest. Mange tror også at man må bruke svart skygge for å legge sotede øyne, men det stemmer ikke. På Moods of Norway AW 14-visningen la jeg en kombinasjon av en grå og en svart skygge, som ble utrolig lekkert. Den grå skyggen la jeg på hele lokket opp til globalen, før jeg blendet den godt ut.

Legg aldri skyggen over globalen, for da kan den lett ende opp for nærme brynet når du begynner å duse ut.

Noe jeg ikke kan få understreket nok, er viktigheten av å duse ut skyggene, hvis ikke får du en hard kant som ikke er så fint. Gå over med en ren dusekost etter at du har lagt øyeskygge og jobb godt med å duse ut alle overganger. Det er ofte dette som skiller en god makeup fra en dårlig en. 

En øyeskyggekost er flat og mer firkantet, mens en dusekost har lengre hår og er rundere i tuppen.

Noe av det viktigste med smokey eyes, er å legge den mest intense fargen som en ramme rundt øyet. Her brukte jeg derfor den svarte skyggen, som jeg forsiktig «klemte» på øyelokket med en liten kost. Kombinasjonen svart/grå er farger som kler de fleste. Hvis du er veldig lys og synes dette blir for intenst, kan du prøve deg ut med bruntoner i stedet.

Hvis du vil ha en mer intens look, legger du eyeliner rundt hele øyet, og på våtkanten oppe og nede. Avslutt alltid en smokey eye-look med en god volummascara. Min favoritt akkurat nå, er "Masterpiece Transform" som gir umiddelbart volum som kan bygges opp raskt. Når øyesminken er såpass intens, liker jeg å tone ned leppene med en nude gloss. Her passer "Color Elixir Gloss" i fargen "Pristine Nude" perfekt.

Visste du at…

- Max Factor introduserte fargeharmoni-prinsippet for sminke; et begrep som fortsatt brukes i dag, og går ut på at sminken optimaliseres ut fra kvinnens naturlige hudtone, øye- og hårfarge.

- Max Factor designet en skjønnhetskalibrator for å ta mål av en persons ansiktsstruktur innenfor 1/100 av en tomme. Dette hjalp han å avgjøre hvordan han kan skyggelegge for å skape det «perfekte ansikt». Han påstår at han aldri fant perfekt fullkommenhet!

- Max Factor konstruerte en helt unik maskin – «The Kissing Machine». Den erstattet ekte menneskelepper, for å måle hvor mye trykk og kyss en leppestift tålte, og samtidig holde seg fresh på leppene.

1. Max Factor HollywoodColor Harmony Make-Up Charts

2. Skjønnhetskalibrator

3. "The Kissing Machine"

Vil du se hvordan jeg legger denne looken steg-for-steg? Følg med på bloggen til Nettenestea i ukene som kommer, vi har nemlig laget en smokey eye videotutorial!

Seneste

NYHETSBREV

Mer spennende innhold