Slik fjerner du sminke fra klær
© Eirin Kristiansen

Slik fjerner du sminke fra klær

Fjern sminke fra klær

11. mars 2018 av Kristine Bruerberg Karlsen

Hvis du bruker sminke daglig er det like sannsynlig at du vil få foundation på klærne som at en Kardashian legger ut en selfie den dagen. 

Til og med nye klær kan ha foundation-flekker du ikke ser før du er hjemme fra butikken, noe som er ganske irriterende. Enda verre er det hvis det ikke går vekk i vask! Heldigvis har vi et par tips til deg som kan hjelpe mot både foundation, pudder og mascara, slik at det ikke er over og ut bare fordi du trekker t-skjorta over hodet om morgenen.

NB! Sminke er ofte oljebasert og det er vanskelig å få olje av stoff. Hvis det ikke fungerer med vanlig flekkfjerner må du velge om du kan leve med flekken, eller risikere at du ødelegger plagget ved å forsøke å fjerne den med strekere midler. For man kan ikke garantere for resultatet. Men er plagget ødelagt med flekken, skader det jo ikke å prøve!

SLIK FJERNER DU PUDDER FRA KLÆR 

Du trenger vaskepulver, en plastikkpose og teknisk sprit (kjøpes på apoteket).

Finn frem plagget som har fått pudder på seg, og påfør vaskepulver på flekken. Legg plagget ned i plastikkposen og knyt den sammen. La det trekke i cirka et døgn for å være på den sikre siden; klærne blir ikke ødelagt av dette.

Som regel vil mesteparten av flekken være borte, men hvis det er noe igjen så kan du gni litt sprit på det. Deretter legger du plagget i vaskemaskinen og vaske den som du vanligvis gjør og så (forhåpentligvis!) er flekken borte!

FJERN MASCARA FRA KLÆR

Her er det viktig at du vet om mascaraen din er vannfast eller ikke; det finnes nemlig to ganske forskjellige fremgangsmåter:

- Vannfast: Bruk en vanlig klut av bomull dyppet i rensebensin og forsøk å forsiktig fjerne flekken. Vask plagget som normalt etterpå.

- Ikke vannfast: Her er det samme fremgangsmåte som med pudder; gni forsiktig på flekken i en lukket plastikkpose i et døgn og deretter rett i vaskemaskinen.

FJERN SELVBRUNINGSKREM FRA KLÆR

Selvbruningskrem er noe av det vanskeligste å få av tøy, men det er heldigvis ikke helt umulig. (Pust med magen!) Vær obs på at denne metoden kan bleke plagget, så du bestemmer selv om du er villig til å ta sjansen eller ikke.

Kjøp en flaske Vanish flekkfjerner som er spesielt til flekker; fåes kjøpt i helt vanlige dagligvarebutikker. Legg litt pulver på flekken og la den arbeide seg inn i tekstilet. Det kan som sagt bleke plagget, men det anbefales å bruke Vanish i små doser i korte perioder av gangen. Fjern heller pulveret og prøv på nytt hvis flekken ikke er borte etter første forsøk.

FJERN FOUNDATION FRA KLÆR

Heldigvis er ikke foundation like vanskelig å fjerne som selvbruning, så derfor trenger du ikke unormalt sterke produkter for å fjerne det.

Eventuelt kan du bruke vaskepulver på flekken slik som med pudder, men du kan også legge vaskemiddel rett på flekken. Legg plagget i en plastikkpose, la det trekke et døgn og deretter vaske det i vaskemaskinen en runde.

FJERN LEPPESTIFT FRA KLÆR

Det er veldig normalt at mange får leppestift på for eksempel skjortekragen; et sted du helst vil slippe synlig store flekker.

Hvis leppestiften har blitt sittende på lenge, kan du prøve med rensebensin rett på flekken. Gni det gjerne litt inn og vask plagget som normalt. Hvis flekken er ny, kan du prøve samme metode som pudder.

Tipsene er hentet fra RawGirls.dk.

FØLG @STYLISTANO PÅ FACEBOOK OG INSTAGRAM!

NYHETSBREV