Serena og Blair fra Gossip Girl
Vi skjønner hvorfor Serena og Blair elsker sladder! © 17th Street Productions, Alloy Entertainment, CBS Paramount Network Television, CBS Television Studios, College Hill Pictures Inc., Warner Bros. Television

Elsker du gossip? Dette er grunnen

Klarer du ikke å slutte å snakke om andre? Det er kanskje ikke så ille... Å sladre styrker faktisk vennskapene dine...

21. mars 2019 av Simone Overgaard Aaberg

Åh ja, gossip... Vi gjør det over en kopp kaffe, på telefonen, Messenger og Instagram. Vi gjør det til vår mor, kjæreste, venninner og kollegaer. Vi gjør det så ofte vi kan, og vi klarer bare ikke å la være (okei, rettelse: vi har ikke lyst til å la være). 

Vi elsker simpelthen å sladre om andre. Det behøver ikke bare å være negativ sladder. Alt som beriker oss med ny informasjon om folk vi kjenner, ikke kjenner eller føler vi kjenner, tilfredsstiller oss.

Men hvorfor er det sånn at vi blir så glade av å snakke om andre?  

1. Vi får det bedre med oss selv

Når vi hører, leser eller ser at det er noe i andres liv som ikke er helt på plass, sammenlikner vi det automatisk med vår egen tilværelse. På den måten kan negativ gossip være med på å få oss til å føle oss bedre med oss selv. 

På samme måte blir vi tilfredsstilt når vi sladrer om andres dårlige oppførsel. Ifølge undersøkelser fra UC Berkeley får vi nemlig en trang til å ‘advare’ andre, som har en terapeutisk virkning. 

2. Vi føler at det styrker vennskapet 

Har du noensinne startet en god omgang gossip med setningen “Du må ikke si det her til noen!”, hvor du deretter forteller noe du egentlig ikke burde (fordi det har blitt fortalt til deg i fortrolighet)? 

Du er ikke alene. Det er faktisk en forklaring bak all sladringen. Det å betro seg til en god venninne om alt mellom himmel og jord kan nemlig føles som en bekreftelse på deres tette vennskap. 

3. Det skaper sosiale bånd

Det er ikke kun våre nærmeste venninner vi deler gossip med. Også bekjente, kollegaer og andre relasjoner får glede av å høre vårt sladder. Ifølge en undersøkelse skyldes det at sladder kan hjelpe oss med å styrke våre bånd til de rundt oss, og dermed potensielt gi oss nye vennskap. 

Så når du sladrer løs om den nyeste episoden av Paradise Hotel – inkludert alle fordommene mot deltakerne - så danner du faktiske tette bånd til den du sladrer med. 

Vi liker best negativ gossip

Selvom gossip også kan være at naboen ble Lottomillionær, viser en undersøkelse at vi helst liker negativt sladder. 

Særlig gjelder dette sladder om kjendiser. Det er åpenbart liiiiitt mer tilfredsstillende å høre at Tristan Thompson har vært utro mot Khloé Kardashian med Kylie Jenners beste venninne, enn at det går bra med Khloés klesmerke! 

Når vi hører at kjendisene også har problemer, får vi en oppfattelse av at de er down to earth – og det aktiverer den delen av hjernen som gjør oss glade. 

Få det siste inne mote- og skjønnhetstips og nyheter om bloggere og kjendiser hver eneste uke! meld deg på Stylistas nyhetsbrev. 

NYHETSBREV